Klubtörténelem

Az alábbiakban található sorozat korszakokra bontva tálalja az FC Barcelona történelmének fontosabb eseményeit, sajátos hangnemben, a részletekre is figyelve. A sorozatot folyamatosan bővítjük új részekkel.

A Messi(ás) korszaka

 

Egy rövid visszaesést követően a Blaugrana újfent szárnyalni kezdett. A sikerek letéteményese a Csapat volt, de közülük is kiemelkedett egy srác, egy fiú mindenek felett. Egy argentin "Bolha", aki megörökölte a brazil virtuóztól a 10-es számú mezt, vállára vette a Csapatot, és az Elysiumba repített minket. Minden csúcsot megdöntött, minden rekordot felülírt. S tette ezt méltó társak, kiváló kaliberű emberek, nagyszerű edzők vezetésével, segítségével. Egy fantasztikus időszak színes leírása.

 

Módosítás: (2017. április 18. kedd, 23:05)

 

Az "Aranykor" után - sötét fellegek, égi háború, majd csend

Folytassuk hát az FC Barcelona történetét, amit az előző részben, az 1929-es bajnoki címnél félbehagytunk. A históriás könyv következő „oldalain” az első bajnoki címet követő éveket, a polgárháború időszakát, a Franco-diktatúra hatását mutatjuk be. Felelevenítünk egy nagyon nehéz időszakot, majd az ezt követő fellendülést. Végül megemlékezünk a Josep Samitier és Enrique Fernández trenírozta gárdáról, mely újra magasba emelte a Blaugrana zászlaját. Az újabb akadályokat, ínséges időszakot is átvészelte szeretett klubunk, majd további fejlődésnek indult, amelyhez kellett több kiemelkedő személyiség is, mint Agustí Montal i Galobart.

 

Módosítás: (2017. szeptember 08. péntek, 16:59)

 

"Vár állott, most kőhalom", majd új szelek


Josep Lluís Núñez elnökségét követő évek a Barça olyan időszakát jelentették, amelyre a szurkolók nem igazán jó szívvel emlékeznek vissza: eredménytelenség, szakmai instabilitás, gazdasági egyensúly megbomlása. Ennek eredményeképpen Gaspartot elsöpörte a sociók haragja, majd 2003 nyarán érkezett Laporta, akinek a vezetésével igyekeztek a Klubot a megfelelő mederbe terelni a Klub alkalmazottai. Két éves, kemény munkát követően jöttek is a sikerek: bajnoki címek, BL-győzelem, csodás játék, szép gólok, emlékezetes meccsek. Egy három éves periódus, amit Ronaldinho-Eto'o-Deco-Henke Larsson fémjeleztek, s határoztak meg. De a végén megint érkezett egy enyhe hullámvölgy, ami Rijkaard menesztésével ért véget.

Módosítás: (2017. június 22. csütörtök, 15:10)

 

Az FC Barcelona forradalma, az elnökök királyával

Folytatódjon a Blaugrana históriája, amelynek egy olyan szakaszát próbálom bemutatni, ami tele volt sikerekkel, fordulatokkal és eredményekkel. Ebben a részben a katalán óriás történelmének bő két évtizedes eseményeivel foglalkozok, amiből kiderül, hogyan vezette sikerre a Klubot egy baszk születésű elnök, akit máig tisztelet és szeretet övez Katalóniában. Így van ez akkoris, ha tudjuk: neki is voltak rossz döntései, mind szakmailag, mind pénzügyi-gazdasági szempontból. Ettől függetlenül 22 esztendőn át irányította az FC Barcelonát.

 

 

Módosítás: (2017. június 11. vasárnap, 22:52)

 

Az építkezés évtizede a szabadság légkörében, a Michels-korszak

 

Amikor a Blaugrana hősies történelmére tekintünk, az 1970-es esztendőket különleges figyelemmel kell megvizsgálnunk. Ebben az évtizedben nemcsak a Klub, de a spanyol állam életében is gyökeres változások következtek be. A diktátor halálával véget ért az elnyomatás évtizedeken át tartó megbélyegző rendszere. A katalán nép újra szabad levegőhöz juthatott, ami a futball területén is éreztette némileg a hatását. A Klub életében 1969-ben történt egy jelentős változás, amikor is új elnök került a csapat élére. Az új Presidente új álmokat, ill. a régi dicsőség visszatértét álmodta meg, s ehhez minden anyagi és erkölcsi alapot megteremtett.

 

Módosítás: (2017. június 27. kedd, 13:18)

 
További cikkeink...