Egyéb érdekességek

A gránátvörös-kékek történelmét illetően itt kapnak azok az írások helyet, melyek esetében a Blaugranát más perspektívából közelítjük meg. Többnyire érdekességeket, háttérinformációkat tartalmazó írások kerülnek ide.

Hogyan szurkol egy igazi Culé

Szombaton este Bajnokok Ligája Finálé a Manchester United ellen. Blaugrana-szurkolók milliói szerte a világon mindennél jobban szorítani fognak az FC Barcelonának, bármi is történjék. Hogyan is szurkol egy vérbeli Barça-szívű Homo Sapiens? Választ az alábbi ajándék-cikkben! Szombaton vizsga!

 


Módosítás: (2017. szeptember 08. péntek, 15:19)

 

Az ecuadori "Blaugrana"

 

Amikor azt a szót hallja egy futballszurkoló, hogy Barcelona, egyből a katalán nagy csapat neve ugrik be elsőként. Ez nem véletlen, méltán vált híressé a Földközi-tenger nyugati medencéjében fekvő hatalmas kikötőváros számtalan sikert elérő csapata. Azonban van még egy futballcsapat, amely ugyanazt a ne-vet viseli, mint az FC Barcelona. A Föld másik szegletébe szeretném elkalauzolni a kedves Olvasót, bátran ajánlom: jöjjön velem Ecuadorba, hogy megismerje az ottani Barcelona rövid történetét.

 

Módosítás: (2017. szeptember 07. csütörtök, 16:36)

 

A Blaugrana második csapata


Az FC Barcelona szurkolói általában csak a "nagycsapat" szereplését követik figyelemmel. A reflektorfény is rájuk irányul, ami nem meglepő. Világsztárok alkotják a csapatot, dicső múlttal rendelkezik, s minden sorozatban, melyben rajthoz áll, esélyesként tartják számon. Ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet és tisztelet parancsolt magának a klub második számú csapata, azaz az FC Barcelona Atlétic. Nem hiába, a méltán híres La Masia, azaz a klub utánpótlásképzésének egyik kulcsszereplője. Legfőbb funkciójaként a Blaugrana tehetséges játékosainak adja meg a lehetőséget, hogy a fejlődésük töretlen maradjon, folyamatos terhelést kapjanak egy viszonylag erős bajnokságban, így fontos tapasztalatokat szerezzenek. Az Atlétic az utolsó lépcsőfok a felnőtt csapatba kerülés előtt, tehát a játékosok számára egyfajta ugródeszkát szimbolizál. Manapság már a spanyol másodosztályban szerepelnek, így egyre több szurkoló figyeli a "tartalékok" szereplését is. A következő sorokban az FC Barcelona második számú csapatának történelmét kínáljuk.

Módosítás: (2017. július 20. csütörtök, 12:38)

 

Az FC Barcelona csapatkapitányai


Minden csapatnak megvannak a maga 'vezérei' a pályán is, akikre a társak hallgatnak, akikre a többiek felnéznek, akiben a játékosok, az edző megbíznak. Az FC Barcelona esetében is így van ez most is, így volt a múltban is.
A sort César Rodríguez nyitja a táblázatban, és a jelenkor legendája, Iniesta zárja. Köztük olyan nagyságok viselték a katalán színekben pompázó karszalagot, mint Segarra, Olivellla, Cruyff, Migueli, Bakero, Luis Enrique vagy Xavi.

Módosítás: (2017. május 28. vasárnap, 15:09)

 

Az FC Barcelona vezetőedzői


A Klub első igazolt edzője az angol Jack Greenwell volt, míg a sort - egyelőre - Luis Enrique zárja. Közte olyan hírességek ültek a katalán nagyság padján, mint Rinus Michels, Terry Venables, César Menotti, Hennes Weisweiler, vagy Helenio Herrera, ill. 'Tito' Vilanova.

A legnagyobb sikereket Enrique Fernández, Daucík, Cruyff és Luis Enrique idején érte el a Klub. Edzők, akik nélkül a sikerek nem valósultak volna meg. Az ő eredményeikről szól az írás, ill. az itt található táblázat.

Módosítás: (2017. május 31. szerda, 17:56)

 
További cikkeink...