A katalán kultúra

A Katalónia kultúrájával foglalkozó sorozatunk segítségével jobban is megismerhetik a katalánokat, Katalónia értékeit, hagyományait, nevezetességeit, büszkeségeit, ezáltal magát a népet, történelmüket, erényeiket.

A katalán "Renaixença" építészei


A 19. század utolsó harmadának és a 20. század első évtizedeinek időszakát a szakirodalom, a művészet minden területét, a "katalán Renaixença" időszakának nevezi. Ez a "reneszánsz" a művelődés minden területén kiemelkedő alkotások létrejöttéhez vezetett, de főleg az irodalom és az építészet terén hozott máig látható és látványos műalkotásokat. Az alábbi írásban a korszak neves építészeinek rövid életrajzát és legfőbb alkotásait vesszük számba. Kellemes időtöltést és jó olvasást mindenkinek! A kis képen Enríc Sagnier látható.

Módosítás: (2017. szeptember 22. péntek, 20:20)

 

Még egy kis Gaudí és egyéb érdekességek

Az alábbi építészeti érdekességeket bemutató cikkben három nevezetes építményét mutatnám be a Kedves Olvasónak. Ezek mindegyike nagyon fontos szerepet tölt, ill. töltött be Barcelona és egész Katalónia életében. A Güell Pavilonok és a Casa Vicens ma is teljes pompájában látható a katalán fővárosban, a Kaszinó és a Hotel viszont már csak romjaiban tekinthető meg. Az újabb kulturális "izgatás" egy kicsit hosszabb írást eredményezett, amiért a Kedves Olvasó-Szurkoló türelmét, és kitartását szeretném kérni. Ígérem: nem fognak csalatkozni, s egy nagyon izgalmas élménnyel gazdagodnak, ha végigolvassák.

Módosítás: (2017. július 19. szerda, 14:50)

 

Templomok és múzeumok Barcelonában

A katalán főváros építészeti csodáinak, látnivalóinak egy újabb szeletével szeretnénk megajándékozni a Kedves Olvasókat, akiket nemcsak az FC Barcelona, hanem magának a városnak a szeretete is fűt. Ebben a részben Barcelona templomait, a képzőművészet színtereit ismertetjük meg azokkal, akiket érdekel ezen téma is. Az oldal nevében reméljük, ez is hasonló fogadtatásra talál, mint az e témájú cikkek korábban. Jó szórakozást, kellemes - virtuális - barangolást!

Módosítás: (2017. július 12. szerda, 15:28)

 

Utcák, terek, parkok Barcelonája

Katalónia fővárosában járva a turista sokféle látványossággal találkozik. Ezek közül a legnagyobb területet az utcák, terek, közparkok jelentik. Mégis, mintha észre se vennénk ezeknek a szépségeit, nyugtató hatását, mindazt a kellemes érzést, amit nyújtanak a Barcelonába utazóknak. Mindenki a Sagrada Familiát, a Camp Nou-t, a tengerpartot szeretné látni, vagy éppen Kolombusz szobrát. A parkok, zöldterületek szépsége mellett hajlamosak vagyunk elsétálni. Ezt a hiányt szeretné pótolni e rövid összefoglaló Barcelona köztereiről.

Módosítás: (2017. június 05. hétfő, 11:30)

 

A Sagrada Familia és más építészeti csodák

Amikor Barcelonában jár az ember, nehezen tud ellenállni a történelmi múlt, a sport, a látnivalók dzsungele által nyújtott élvezeteknek. Ebben a részben a katalán főváros egyik legkiemelkedőbb szentélyét, a Sagrada Familiát, ill. több, kisebb építészeti csodát mutatunk be. Érdemes erre a kis "utazásra" is velünk tartania a Kedves Olvasónak.

 

Módosítás: (2017. július 16. vasárnap, 19:29)

 
További cikkeink...